Hvorfor alt den snak om bindevæv?

Ja, det er egentligt et udmærket spørgsmål. For sanselige krops-entusiaster kan det måske give sig selv, men for størstedelen af befolkningen, fagfolk eller ej, har dette væv kun en meget perifer grad af bevågenhed i deres bevidsthed – hvis nogen overhovedet. Og det er egentlig synd. For bindevævet har i høj grad at gøre med vores velbefindende samt både psykiske og fysiske tilstand. Som en adgangsport til oplevelse af vitalitet, livsenergi og indre sammenhængskraft, står bindevævet klar til at berige os med forbindelse til disse tilstande. 

Derfor har jeg skrevet denne lille artikel, så du med dine sanser og dit intellekt kan få blot et glimt af indsigt i dette mesterlige værk af en kropskomposition. 

Et både fast og flydende kommunikationssystem

Forestil dig et smukt og detaljeret netværk. Som et spindelvæv bestående af tynde elastiske, men stærke fibre. Fyldt af væske og dugdråber, der glidende og løbende holder netværket hydreret og levende. Bevægelse ét enkelt sted i den komplekse 3-dimensionelle konstruktion af væskefyldte fibertråde  – måske en ændret tyngdepåvirkning – skaber bølger af information, der spreder sig gennem det fine, gennemsigtige netværk. Herved informeres selv distale dele af bindevævet, og dermed distale dele af kroppen, om at noget nyt er på vej, skal reguleres, må holdes eller behøver mere støtte fra de omkringliggende strukturer. 

Sådan er bindevævet. En fintfølende dame, eller herre, som konstant kommunikerer med alt andet i os og derfor skal lyttes til med nærvær, begejstring og også med et gran af alvor.    

Lag på lag på lag på…

Bindevæv er med andre ord en fællesbetegnelse for den type væv, som holder os samlet fra inderst til yderst. Som ordet i sig selv faktisk fortæller: Binde-væv. En utrolig praktisk foranstaltning i kroppen, der forbinder alle typer væv og derved lader os gøre brug af stabiliteten i vores skellet og kraften i vores muskler. Det er bindevævet som giver os muligheden for at være mobile. Bindevæv har forskellige navne alt efter funktion og placering i kroppen. Noget er specialiseret bindevæv, herunder blod og brusk, mens det andre steder danner store hinder, som kaldes fascia, der er pakket om organer, muskler, knogler og blodkar. Det er især dette fascia, som har kastet lys over bindevævets fortræffeligheder og som jeg vil fremhæve her. 

Fascia løber reelt fra top til tå, og ligger i lag på lag gennem hele kroppen, hvor det glider mod hinanden og sørger for at muskler og organer har præcis den bevægefrihed, der skal til for at de kan udføre deres funktion. 

Kroppens største sanseorgan 

Fascia har måske én af de groveste strukturer af de forskellige typer af bindevæv, men er samtidig så raffineret og fint sanseligt indrettet, at det i min optik fortjener en mere poetisk tilgang i sin beskrivelse. Ikke mindst fordi det faktisk indeholder sanseceller, der har at gøre med vores indre oplevelse af “at findes” og at “jeg tilhører min krop og kroppen tilhører mig”. Sansecellerne kaldes også receptorer og går under navnene proprioceptorer og interoceptorer. Disse celler sender hele tiden vigtige informationer til hjernen om kroppens behov, om hvad vi føler og hvordan vi skal bevæge vores led. De indgår både i berørings- og bevægelsessansen samt sender informationer til vores limbiske hjerne (“følehjernen”), om vores indre tilstand, hvorfor de også har med vores “mavefornemmelse” at gøre. 

For mig er bindevævet en form for spejl af en større kosmisk sammenhængskraft, men det er en helt anden snak, som vi måske kan undersøge en anden gang… 

Stress og smerter lukker kroppen 

Fascia er fyldt med blodkar og sympatiske nerveender, som har med vores stressrespons at gøre. Mellem nogle er de fascielle lag er der tillige en høj grad af sanseceller, som registrerer smerte. Når vi har et højt stressniveau i kroppen, psykisk såvel som fysisk (traume, smerter), så påvirker det bindevævet til at trække sig sammen og komprimere kroppen lidt. Det er smart som en kortvarig beskyttelsesmekanisme, men ved langvarig stress har det en uhensigtsmæssig effekt. Her vil bindevævet (fascia) begynde at klistre sig sammen, hvilket både nedsætter vores frie bevægelighed, forringer kropsholdningen og vores oplevelse af indre velvære. Samtidig vil vævet klemme nerveender, nedsætte cirkulationen mellem blodkar og lymfesystem samt stimulerer smertereceptorerne til at sende flere smertesignaler, hvilket kan lede til øget stressrespons – og dermed starter en negativ feedback effekt, hvor mekanismerne hele tiden forstærker hinanden. 

Et lavt og fleksibelt stressniveau er derfor af stor betydning for fasciernes ve og vel – og dermed din oplevelse af at have en krop i trivsel, som er rar at være i. 

Hvad kan jeg gøre for at holde bindevæv sundt?

Sunde fasciahinder er varme, våde og eftergivelige og har et godt væskeflow i sine fibre. Herved kan den bevæge sig i alle retninger, hvilket giver følelsen af bevægefrihed og velvære i kroppen. Samtidig nedsættes risiko for skader i led og muskler, hvis fascien er lækker juicy og elastisk. For at bevare et sundt bindevæv med masser af væskeflow, skal du bevæge dig. Helt enkelt. For immobilitet er derfor noget af det værste, du kan byde dit bindevæv, som er designet til bevægelse. Bindevævet elsker variation i både tempo og aktiviteter, da nogle bevægelsesformer gør vævet elastisk, men andre øger dets styrke og dens stabiliserende funktion. Det handler ikke om at træne hårdt, men simpelthen sørge for at være i bevægelse løbende gennem dagen, og at samtidig give tid til at mærke kroppens signaler og de følelser, som dukker op i forbindelse hermed.

Som forrige afsnit berørte, så er det ligeledes en vældig god idé at hold øje med et (for) højt stressniveau, da det udtørrer bindevævet, hvilket kan lede til smerter og dermed mindske lysten til at bevæge sig.

Less is more – and Fascial Flow is both     

Fascial Flow er en nænsom måde at træne dit bindevæv på. Her er tempoet lavt og fokus på kropsbevidsthed stor. Bevægelserne smidiggører bindevævet gennem små dynamiske bevægelser og forbedre kropsholdningen på bæredygtig og langtidsholdbar vis. Gennem bevidst kontakt med kroppens beskeder øges tillige den mentale og følelsesmæssige balance, som sænker kroppens stress. Ofte sker der mest i kroppen, når vi lytter mere og gør mindre i form af små, bløde bevægelser – less is more! Jeg håber at dette lille skriv måske har inspireret dig til at lære mere om kroppen og den iboende sanselighed den rummer. Du er altid velkommen til at deltage på et af BEST FLOWS Fascial Flow® Holdforløb eller måske fordybe dig i Fascial Flow® Uddannelse, som du finder information om på hjemmesiden.

Og husk, som der står oplyst på netdoktor.dk: “Uden bindevæv går det slet ikke.” Og ja, det er så sandt, som det står skrevet. 

Kærligst Pernille